
Naujausios
Paklausta, kodėl nusprendė tapti kulinare, Odeta šypsosi: "Tikėjausi tokio klausimo, bet nežinau atsakymo. Tiesiog visada mėgau gaminti, todėl ir pasukau šiuo keliu, gerai sekasi, todėl vis dar esu čia."
"Valerijono" arbatinė Šiauliuose garsėja sveikuoliškais, vegetariškais patiekalais. Pati Odeta nėra vegetarė, tačiau nemažai valgo daržovių, ypač vasarą.
Vegetariškų patiekalų idėjų Odeta ir visa arbatinės komanda ieško internete, kulinarinėse knygose, tačiau sudominusius receptus savaip patobulina, vienus ingredientus pakeičia kitais, todėl kiekvienas patiekalas – originalus.
Odetai labiausiai patinka gaminti sriubas, užkandžius, antruosius patiekalus ir nelabai patinka saldumynus, tačiau darbe tenka gaminti ir juos.
"Mūsų virtuvėje dominuoja daržovės, kruopos, sėklos, dauguma produktų – iš vietos ūkininkų", – pasakoja Odeta.
Laimėjimą konkurse Odetai lėmė užtepų receptai. Visų jų pagrindą sudaro avinžirnių humusas su įvairiomis daržovėmis: špinatais, burokėliais, paprikomis. Užtepus galima tepti ne tik ant duonos riekelių, bet ir patiekti su daržovių (cukinijų, agurkų, morkų, paprikų) griežinėliais.
Kadangi Odeta dirba virtuvėje, sako, kad ne visada norisi dar ir namuose suktis prie puodų, tačiau tenka, nes ir sau, ir draugams norisi kažką skanaus pagaminti. Namuose Odeta gamina mėsos, žuvies patiekalus, kartais pasigamina ir tokių, kuriuos ruošia arbatinėje.
Lankydamasi kavinėse, restoranuose mergina meniu pirmiausiai ieško dar neragautų, įdomesnių patiekalų, tačiau idėjų iš kolegų savo darbui retai pasisemia, nes daugelyje užeigų dominuoja ne sveikuoliška virtuvė.
Odeta pavaišina naujausiu arbatinės patiekalu – "Budos dubenėliu". Lėkštės centre – avinžirnių humusas su smulkiai pjaustytais virtais burokėliais, aplinkui dailiai išdėliotos pjaustytos morkos, ridikėliai, cukinijos, agurkai, pekininis kopūstas, sultenių, gražgarsčių lapeliai, šaukštas virtų bolivinių balandų kruopų ir trupinto varškės sūrio. Kartu patiekiama ir linų sėmenų majonezo.
Šiam majonezui pagaminti reikia linų sėmenų, kurios užpilamos karštu vandeniu ir leidžiama išbrinkti. Įpilama aliejaus, įberiama ciberžolės, druskos, pipirų ir viskas suplakama iki vientisos masės.
Odeta sako, kad arbatinės lankytojams ypač vasarą labiausiai patinka daržovių troškiniai, kiti daržovių patiekalai. Žiemą mielai renkasi ir įvairias košes. Mergina džiaugiasi, kad jų arbatinės patiekalus yra pamėgę labai įvairaus amžiaus žmonės.