
Naujausios
Laimėjo su Pyragų dienos tortu
Konkurso laimėtoja apdovanota žymaus mokslininko, genetiko Valterio Longo knyga "Esame tai, ką valgome", kurią išleido leidykla "Alma littera".
"Dienos receptų" skyrelyje Kornelija pasidalijo žaliojo špinatų torto, kurį šiemet iškepė Pyragų dienai, receptu. Jos kolegos, Šiaulių rūmų teismo darbuotojai, sako, jog Kornelija kiekvienais metais per Pyragų dieną juos nustebina tortais.
"Man patinka saldūs kepiniai, ir mano vyras yra didelis saldumynų mėgėjas", – šypsosi konkurso laimėtoja, kalbinama apie pomėgį gaminti.
Gimtadienių, švenčių progomis visada pati kepa tortą. "Man tai įprasta, nes ir mano mama taip daro, ir močiutė, kurią mes vadiname "baba", darydavo. Nebėgu į prekybos centrus pyragų ir tortų pirkti – man įdomu viską pačiai daryti."
O virtuvėje mėgo suktis nuo mažens: "Kai mama gamindavo, visada buvau prie jos prilipusi".
"Mama yra pasakojusi, kad visus kepinius: tortus, pyragus, sausainius kartu su ja kepdavau, kai dar nė nėjau į mokyklą. Tortą pati savarankiškai gal kokių 12 metų iškepiau. Sunku ir atsiminti, kai tai vyko nuo mažens ir natūraliai", – šypsosi pašnekovė.
Nebėgu į prekybos centrus pyragų ir tortų pirkti – man įdomu viską pačiai daryti.
Ar improvizuoja gamindama?
"Nesu dar tokia patyrusi kulinarė, man 27 metai ir tik metai, kai su vyru gyvename atskirai nuo tėvų, todėl visada tariuosi su mama, kai kokiame recepte noriu, ką nors keisti, – sako Kornelija. – Nors jaučiu, kad turėtų būti gerai, bet reikia mamos "užtvirtinimo".
Gal todėl nėra buvę, kad "koks blynas būtų prisvilęs".
"Neatsimenu, kad kas nors būtų neišėję pagaminti, – sako. – Nors kai pasigiri, visko gali pasitaikyti. Tą žaliąjį špinatų tortą pirmą kartą gaminau savo gimtadieniui rugsėjį, kai ką recepte pakeičiau ir pavyko."
Jos žodžiais, jeigu "receptas patiko, tai išeis ir pagaminti".
Nesirenka ypač sudėtingų, įmantrių receptų ar tokių, kurie įdomūs, bet "parduotuvėje reikiamų produktų nenusipirksi".
Kornelija pabrėžia, jog jai labai svarbu ir patiekalo estetinis vaizdas.
"Jeigu prie recepto nėra patiekalo nuotraukos, negaliu įsivaizduoti, kaip jis atrodys, tai tokio recepto ir nesirenku, – sako ji. – Nesvarbu, kad aš kitaip dekoruosiu tortą ar pyragą, bet man turi būti pateiktas jo vaizdas."
Šventės – su artimaisiais
Naujųjų metų šventes jauna šeima sutiks artimųjų rate – pas Kornelijos tėvus. Pas juos sėdo ir prie Kūčių stalo, ir Kalėdas šventė.
"Mano tėvai gyvena šalia, sesės šeima taip pat – toje pačioje gatvėje – mes visi kartu susirenkame švenčių švęsti, – pasidalija šeimos tradicija. – Ir švenčių stalą ruošiame visi bendrai: ir mama, ir tėtis, ir sesė, ir aš – vienas vieną patiekalą, kitas – kitą. Kai ne vienas vargsti, viskas labai greitai padaroma. Tuo pačiu smagiai pabendraujame ir rūpimus klausimus aptariame."
Naujamečių švenčių proga Kornelija linki visiems kuo daugiau laiko praleisti artimųjų rate.
"Kuo daugiau dėmesio skirkime savo artimiems brangiems žmonėms, kad nereikėtų gailėtis, jog kažko laiku nepadarėme, dalinkimės šiluma ir meile, – sako jauna moteris. – Ne kasdien su jais susitinkame. Ne kasdien matomės su tėvais, močiutėmis, seneliais, o jie laukia ir mūsų skambučio, ir žinutės, ir susitikimo bent pusvalandžiui. O už juos juk nieko brangesnio neturime."
Šventiniam stalui Kornelija siūlo pačios išbandytą "Napoleono" tortą, kuris pagaminamas per 30 minučių.
Greitas "Napoleonas"
Reikės: 1 pakelio šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos.
Kremui: 200 ml grietinėlės, 4 kiaušinių, 0,5 stiklinės miltų, 1 šaukšto krakmolo, 0,5 stiklinės cukraus, 2 stiklinių pieno, 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto.
Atšildykite sluoksniuotą bemielę tešlą. Lakštus atskirkite, sudėkite ant kepimo popieriumi užklotų kepimo skardų. Subadykite šakute ir kepkite apie 15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Kol tešlos lakštai kepa, paruoškite kremą pertepti.
Atskirkite kiaušinio trynius ir baltymus. Trynius išsukite su cukrumi iki baltumo. Sudėkite miltus, krakmolą, įpilkite vanilės ekstrakto ir vėl gerai išmaišykite. Maišydami lėtai supilkite karštą pieną ir kaitinkite (bet neleiskite užvirti), kol sutirštės. Nepamirškite nuolat maišyti. Palaukite, kol atvės, ir sumaišykite su plakta grietinėle.
Palaukite, kol lakštai atvės. Vieną lakštą sutrinkite į trupinius.
Lakštus aptepkite kremu ir sudėkite vienas ant kito. Likusiu kremu aptepkite tortą ir apibarstykite trupiniais. Papuoškite uogomis.
Gražios Naujų metų šventės!