
Naujausios
Dizainerė surengė moliūgų vakarėlį
Išradingoms šeimininkėms moliūgas – ne tik priedas į blynų tešlą. Šiaulietė dizainerė Virginija Vilčiauskaitė sako, jog, be viryklės ir be keptuvės, iš šios daržovės galima pasigaminti ir sriubų, ir užkandžių. Tai menininkė įrodė, sukvietusi bičiules į moliūgų vakarėlį.
Janina VANSAUSKIENĖ
pakruojis@skrastas.lt
Apie mitybą – pagal Bibliją
Virginija Vilčiauskaitė jau ketvirti metai – žavisi žaliavalgystės idėjomis. Keisti tradicinės mitybos įpročius moteris ryžosi prispirta sveikatos problemų.
Dizainerė jau seniai studijuoja literatūrą apie mitybą. Gal todėl pradėjusi moliūgų vakarėlį, Virginija ant stalo šalia moliūgų padėjo glėbį knygų.
Svetinga šeimininkė pirmiausiai į rankas paėmė Bibliją.
„Tai mano mylimiausia knyga. Čia parašyta viskas – nuo tarpusavio santykių iki mitybos“, – versdama puslapius šypsosi V. Vilčiauskaitė.
Stilingų namų šeimininkė perskaito ištrauką iš „Pradžios knygos“ apie tai, kad Dievas sukūręs žmones jiems davė ir mitybos nurodymą: „... Štai daviau jums visus sėklą vedančius augalus ir medžius, vedančius vaisius su sėklomis. Jie jums bus maistas.“
Virginija sako, jog mokslas apie mitybą tik vejasi tai, kas parašyta Biblijoje. Prieš dvylika metų, dar gyvendama JAV, domėjosi žymiausių pasaulio sveikos mitybos tyrinėtojų ir propaguotojų knygomis, kuriose išsamiai atskleidžiama ne tik maisto įtaka kiekvienai mūsų organizmo ląstelei, bet ir žmogaus savijautai ir net ilgaamžiškumui.
„Jūsų maistas turi būti vaistas,o jūsų vaistas tegu bus maistas“ – Virginija cituoja Hipokratą.
Žaliavalgystės dėka, per trejus metus moteris sėkmingai atsikratė dvidešimt penkių kilogramų. V. Vilčiauskaitė norėtų, kad kuo daugiau žmonių suprastų ir patirtų žalių vaisių ir daržovių naudą sveikatai.
Sriuba iš moliūgo
Pirmiausiai Virginija, savo svečiams stebint, gamino sriubą.
Gerai nuplautą moliūgą Virginija supjausto gabalais (su žieve, nes joje gausu karotinoidų) ir sėklomis (puikiu baltymų ir geležies ir priešparazitinių medžiagų šaltiniu), deda į lėtaeigę sulčiaspaudę, paeiliui su kitais sriubos priedais: šviežiais pomidorais, paprika, svarainio „obuoliuku“ vietoje citrinos, keliais saulėje džiovintais pomidorais, keliomis skiltelėmis česnako, sauja džiovintų abrikosų, druskos, keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ( kad organizmas su riebalais lengviau pasisavintų karotinoidus), ciberžole.
Gautas tirštas su lasteliena sultis šeimininkė supila į plaktuvę, o atsiskyrusias išspaudas sutrina trintuve ir dalį jų sudeda į sultis, suplaka iki vientisos masės. Moliūgų sriuba paruošta.
Sriubą pilsto į dubenėlius, pašlaksto moliūgų sėklų aliejumi, užberia keletu džiovintų moliūgų sėklų. Puošnu. Dizainerės viešnios skanauja sriubą ir stebisi jos gardumu, kuriam neatsilaikytų ir išrankiausias gurmanas.
Meniu „vinis“ – moliūgų traškučiai
Ši sriuba į stalą patiekiama su traškučiais, kuriems paruoštą masę Virginija į vaisų džiovintuvą sudėjo iš vakaro. Šie traškučiai buvo vakarėlio meniu „vinis“, nes kaip juos pasigaminti iš moliūgų, daugeliui vakarėlio svečių buvo naujiena.
Šio skanėsto receptą, kurio autorė yra pati Virginija, atskleidė savo viešnioms ir prisipažino, jog jį ilgai tobulino, rinkdama tinkamiausius ingredientus.
Dizainerė ruošia naują traškučiams masę, kad vakarėlio svečiams būtų suprantama ir aišku, kaip jų pasigaminti.
„Imame dvi stiklines moliūgo išspaudų, užpilame stikline sulčių. Jei moliūgą susmulkiname elektrine trintuve, tuomet gauname sultis ir išspaudas kartu. Į masę dedame tris su kaupu šaukštus maltų linų sėmenų. Jie sutvirtins traškučius. Kiti ingredientai irgi turės būti susmulkinti, sumalti“, – demonstruoja ir aiškina traškučių gamybos procesą vaišinga šeimininkė.
„Pilame tris šaukštus alyvuogių aliejaus, dedame ketvirtį šaukšto maltos paprastosios paprikos, nubrauktą šaukštelį ciberžolės, dvi skilteles česnako, šiek tiek druskos, šaukštą medaus. Būtina įdėti vitamino C šaltinį, kad traškučių masė išlaikytų spalvą. Tam irgi tiks svarainis“.
Viską permalusi elektrine trintuve, Virginija gautą masę plonai paskleidžia ant vaisių džiovyklės plėvelės, pabarsto moliūgų sėklomis, kmynais, saulėgrąžomis.
„Traškučiai bus pakankamai išdžiūvę po kokių dešimties valandų“, – paaiškina Virginija. – Šiems skanėstams išdžiūvus iki trapumo, sumanioji šeimininkė sudės juos į stiklinį uždarą indą, o kad traškučiai išliktų traškūs, nesudrėktų, į jų indą deda drėgmę sugeriančius specialius maišelius, skirtus maisto produktų apsaugai.
Moliūgų traškučiai su sriuba ir be jos – gardus ir sveikas skanėstas.
Žalias maistas – sveikatos užtaisas
„Šiandienos mitybos specialistai ir guru, vienbalsiai sutaria, kad šviežias augalinės kilmės maistas, o ypač ryškiaspalviai vaisiai ir daržovės (raudoni, geltoni, oranžiniai, violetiniai, tamsiai žali ) yra labai turtingi plačiausio spektro maistinių medžiagų: vitaminų, mineralų, flavonoidų, karotenoidų, antioksidacinių ir priešuždegiminių medžiagų, nesočiųjų riebalų“, – savo viešnioms primena mitybos įpročius pakeitusi šiaulietė menininkė.
V. Vilčiauskaitė įsitikinusi, jog valgydami šviežių vaisių ir daržovių mes aprūpiname savo organizmą medžiagomis, kurios pamaitina kiekvieną organizmo ląstelę, apsaugo mus nuo degerenacinių procesų, užtikrina imuniteto stiprinimą, kraujagyslių ir širdies sveikatą. Ir švytinčią odą, žvilgančius plaukus, energiją ir puikią nuotaiką bei ilgaamžiškumą.
Virginija apie mitybą termiškai neapdorotomis daržovėmis ir vaisiais kalba remdamasi savo pačios patyrimu. Ji sako, jog gerai, kad apie savo savijautą tada užsirašė dienoraštyje – pokyčiai atėjo palengva. Moteris savo viešnioms paskaito ištrauką.
Ji pabusdavo rytą pavargusi, sunkiai kildavo iš lovos, skaudėjo kojos, vargino nuolatinis ūžimas galvoje, o rankos buvo tokios silpnos, kad norint sugniaužti kumštį, sulenkdavo tik pirštus. Tokia būsena trukdavo gal valandą, kol nestodavo po karštu, po to šaltu dušu, kad pagaliau atsikratytų bejėgiškumo ir sunkumo. Tačiau dieną, vos prisėdus, ją vėl suimdavo glebumas ir mieguistumas.
„Diagnozė dar nereiškia pasmerkimo, bet gali reikšti prabudimą, apsisprendimą: jei aš padėsiu savo kūnui, tai ir jis man padės turėti pilnavertį gyvenimą. Šiandien aš labai džiaugiuosi pasirinkusi kitokios, sveikos mitybos kelią“, – šypsosi dizainerė.
Į Virginijos pasakojimą įsijungia jos draugė Nijolė: „Žinote, mes su Virginija ėjome pasivaikščioti septynis kilometrus. Aš pastebėjau, kad nors mano kojos ilgesnės, negaliu jos pavyti. Ji tapo labai atletiška":
„Mes neturėtume sirgti“, – įsitikinusi V. Vilčiauskaitė šiandien spinduliuojanti ne tik sveikata, bet ir energija, ir gera nuotaika. – „Mūsų kūnai yra nuostabiai sukurti, nes gaudami visas reikalingas medžiagas sugeba ne tik save reguliuoti, bet ir įjungti sveikimo mechanizmus“.
Autorės nuotr.
VAIŠĖS: Dizainerė Virginija Vilčiauskaitė vakarėlio svečius vaišino moliūgų sriuba, paruošta jiems stebint.
Iš asmeninio albumo
PATYRIMAS: Šiaulietė menininkė įsitikino, kad geresnio gydymo nėra, kaip valgyti maistą, kuris yra ir vaistas.
Autorės nuotr.
SRIUBA: Iš šviežių moliūgų pagaminta sriuba – soti ir gardi.
TRAŠKUČIAI: Moliūgų traškučiai, sukurti pačios dizainerės, buvo vakarėlio skanėstas.
GAMYBA: Vakarėlyje mokytasi kaip pasigaminti traškučių, kurie lengvai gali pakeisti pirktinius.