
Naujausios
Kvepia Kalėdomis
Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje – kalėdinis darbymetis. Mokiniai ir mokytojai kepa kalėdaičius, kūčiukus ir meduolinius sausainius. Jais apdalins nepasiturinčius, savo bendruomenės narius. Meduoliniais sausainiais puoš ir eglutę.
Jurgita JUŠKEVIČIENĖ
jurgita@skrastas.lt
Kalėdaičius kepa senoviniu įrenginiu
Prie vaflinę primenančio sunkaus metalinio įrenginio, skaičiuojančio jau beveik 60 metų, pluša du vaikinai – Edvinas ir Tadas. Nedideliu samteliu ant įkaitusio paviršiaus pila skystoką tešlą, pagamintą vien iš aukščiausios rūšies kvietinių miltų ir vandens, ir prispaudžia presu. Per kraštus nubėgusią tešlą nugrando mentele.
Profesijos mokytojas Mindaugas Bartkus pasakoja, jog prieš septynerius metus šį įrenginį mokyklai perleido Šiaulių Švento Jurgio parapijos zakristijonas. Juo kalėdaičius kepė dar zakristijono tėvas. Ilgą laiką įrenginys buvo jau nebenaudojamas, nes patiems kepti kalėdaičius nebeapsimokėjo. Dabar kalėdaičiai į Lietuvą atkeliauja iš Lenkijos, ir mūsų šalyje liko vos vienas kitas kalėdaičių kepėjas.
Elektrinis įrenginys buvo neveikiantis, jį teko paremontuoti, o mokytis kepti kalėdaičius mokytojai ir mokiniai vyko į Varnius pas vienuolę Reginą Teresiūtę.
Mokytojas sako, kad senas įrenginys yra įnoringas, reikia įprasti juo dirbti, kaskart ištraukti laidą iš elektros tinklo, kad įrenginys atvėstų, mat automatiškai temperatūra nesireguliuoja.
Pažvelgus į kalėdaičius, matyti, kad tai ne fabriko, o rankų darbo kepiniai. Vieni kalėdaičiai labiau balti, kiti švelniai gelsvi. Šiek tiek skiriasi ir kalėdaičių storis (priklauso nuo tešlos tirštumo).
Kad tešla neliptų prie paviršių, retkarčiais juos patepa bičių vašku, nes jokių riebalų kepant kalėdaičius negalima naudoti.
Jeigu įrenginio plokštės tolygiai susispaustų, iš vieno lakšto būtų galima išpjauti tris kalėdaičius, dabar geriausiu atveju išeina du.
Iškeptus kalėdaičius pjausto keli žmonės, nes tai reikalauja gana kruopštaus darbo ir aštraus peilio. Pagal seną tradiciją nupjaustomi kalėdaičio kampai. Kodėl taip daroma, mokytojas Mindaugas sako, jog nepavyko išsiaiškinti. „Gal dėl to, kad nebūtų aštrių kampų, kad būtų santarvė“, – svarsto mokytojas.
Išpjausčius kalėdaičius lieka nemažai likučių. Juos sulesins paukšteliams.
Per savaitę iškepta daugiau kaip 200 kalėdaičių. Tikslas – apie 500.
Pašventinti kalėdaičiai bus išdalyti Labdaros valgyklos, Nakvynės namų lankytojams, Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centro pacientams bei Prekybos ir verslo skyriaus bendruomenės nariams.
Kvepia ir meduoliai
Kitoje klasėje skamba muzika ir kvepia meduoliais. Ant stalų, dėžėse sukrauti įvairiausių formų meduoliniai sausainiai: seniai besmegeniai, širdelės, angeliukai, pirštinės, šuniukai (mat kiti metai Šuns), elniukai, burbulai ir pusiau burbulai.
Vieni žaisliukai jau papuošti baltu ir spalvotu cukraus glajumi, kitus mokiniai dar tik puošia, trečius pakuoja į plastikinius maišelius.
Pamainomis darbuojasi 27 jaunieji konditeriai ir jų mokytojos. Profesijos mokytoja metodininkė Daiva Vidugirienė sako, kad iškepti sausainius daug laiko nereikia, ilgiausiai užtrunka puošyba. Bene sunkiausia buvo iš meduolinės tešlos išgauti dubens formą burbulams.
Mokykla vėl sieks rekordo. Šį kartą puoš eglutę puse tūkstančio meduolinių žaisliukų.
Eglutės įžiebimo šventė prie Prekybos ir verslo skyriaus numatoma gruodžio 13-ąją, Šviesos, arba šv. Liucijos, dieną.
Kai bus užfiksuotas rekordas, meduoliniai puošnūs sausainiai greičiausiai bus išdalinti stokojantiems ir bendruomenės nariams.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Per savaitę iškepta per 200 kalėdaičių.
Nedideliu samteliu, kuris ŠPRC Prekybos ir verslo skyriui atiteko kartu su kalėdaičių kepimo įrenginiu, pilama skystos tešlos, pagamintos vien iš miltų ir vandens.
Iškepti kalėdaičiai supjaustomi reikalinga forma aštriu peiliu.
Šiam kalėdaičių kepimo įrenginiui jau beveik 60 metų. Jį prieš keletą metų mokyklai padovanojo Šiaulių Šv. Jurgio parapijos zakristijonas.
Profesijos mokytojas Mindaugas Bartkus sako, kad senu įrenginiu kepti kalėdaičius nėra lengva. Jį jau reikėtų restauruoti. Tuomet iš vieno lakšto galbūt pavyktų išpjauti tris kalėdaičius ir darbas vyktų sparčiau.
Jaunieji konditeriai baltymų ir cukraus glajumi puošia meduolinius sausainius, kuriais kitą savaitę puoš eglutę.
Iškepti tokius meduolinius burbulus – nelengva užduotis.
Išpuošti sausainius reikia ne tik daug glajaus, bet ir kruopštumo.