
Naujausios
Šiaulietė Asta STANKŪNIENĖ, "Laiptų" galerijos kultūrinės veiklos, komunikacijos ir rinkodaros vadybininkė, dalijasi pavasario žalumynų sriubos receptu.
"Nuo ketverių metukų vasaras leisdavau kaime pas babą (kitaip Žemaitijoje močiučių nevadina), todėl rūgštynių, dilgėlių, pavasarį užderėjusių žalumynų sriubos (tiesa, nepamirštant pusryčių iš kaimiškų kiaušinių ir lašinukų) įsiminė kaip vienas tradiciškiausių patiekalų pavasarį, – sako Asta. – Kam tiek tos "rūgštelių sriubos" reikėjo, mažai mergaitei nelabai rūpėjo, o dabar suprantu, kad visai skanu, greita, skonis nostalgiškas ir dar sveika. Ypač kai pavasaris ir vasara atneša šviesos, tačiau dažnai pareikalauja jėgų sankaupų.
Maniškės sriubos receptas "pasitobulino", augant vegetarišku keliu pasukusiai dukrai. Tad siūlau du sriubos variantus.
Beje, rūgštynėse esančios medžiagos mažina kraujospūdį, skystina kraują, saugo nuo aritmijos, gerai nuo nervų, raumenims, sveika dantims ir dantenoms. Špinatai aprūpina geležimi, antioksidantais, apverdami nepraranda gerųjų savybių."
3–4 asmenų šeimai reikėtų: 4 vidutinio dydžio bulvių, 1 didelės morkos, ryšulėlio šviežių rūgštynių, tiek pat špinatų, bazilikų, žiupsnio lauro lapų, 300 gramų veršienos ar jautienos faršo (tinka ir kiaulienos), paprikos, druskos, šafrano, juodųjų pipirų. Pagardinimui – grietinės arba graikiško jogurto.
Vandenį užvirinti, suberti pjaustytas bulves ir morkas, įdėti lauro lapų, juodųjų pipirų, šiek tiek pavirti. Keptuvėje pakepinti faršą, pagardinti paprikos prieskoniais, tada suberti pjaustytas rūgštynes ir špinatus, užberti šafrano (maždaug du šaukštus, galima mažiau, kam nepatinka skonis, – kuo šafrano daugiau, tuo jo skonis labiau ryškesnis sriuboje), padruskinti, papipirinti. Pakepti maždaug 10 min. ir suversti į puodą su bulvėmis ir morkomis. Sudėti žalumynus, bazilikus. Palaikyti uždengtą apie 5 min. Ir skanaus.
Vegetariškas variantas: naminis daržovių sultinys, daugiau žalumynų, o vietoj mėsos keptuvėje su rūgštynėm ir špinatais patroškiname virtų bolivinės balandos kruopų.