
Naujausios
Pomėgis paveldėtas
A. Pranckutė, sulaukusi dovanos, apsidžiaugė. Leidyklos "Alma Littera" išleista Gražinos Gum knyga "Super sveikata" yra lyg sveikatos kodas.
"Pats laikas tuo domėtis", – šypsosi Agnė.
Kalbamės apie pomėgius, virtuvės reikalus, maisto gaminimą, ir aiškėja, jog ji neatsitiktinai tapo mūsų konkurso laimėtoja.
"Aš labai mėgstu gaminti ir virtuvėje improvizuoju, – sako ji. – Mėgstu savo šeimą ir draugą nustebinti kažkuo neįprastu. Tik tėvelis nelabai mano patiekalų valgo – jam geriau įprasti skoniai."
Agnė mano, jog pomėgį gaminti yra paveldėjusi iš močiutės, kuri buvo puiki šeimininkė.
"Iš vaikystės atsimenu močiutės keptus meduolius, jų skonį, – sako ji. – Pati ne kartą bandžiau meduolius kepti pagal močiutės receptą, bet tokie skanūs man neišeina."
Agnė yra kilusi, jos žodžiais, iš "nedidelio kaimelio" – Šakynos Šiaulių rajone. Pasirinko lietuvių filologijos ir pedagogikos studijas Šiauliuose, o po jų čia ir liko dirbti.
"Jau du metai prabėgo, kai dirbu bibliotekoje, o Šiauliuose – iš viso jau septinti metai", – suskaičiuoja metus, kai yra šiaulietė.
Dirbdama toliau studijuoja magistrantūroje lietuvių kalbotyrą.
"Mamai aš visada buvau pagalbininkė virtuvėje ir dabar grįžusi namo per didžiąsias metų šventes jai padedu – virtuvėje esu mamos dešinioji ranka, – šypsosi. – Nuo paauglystės atsirado noras pačiai gaminti. Vis susirasdavau įdomių receptų internete, bet dabar matau, kad jau ir tas, ir anas žinoma, skoniai jau išbandyti. Tad kuo toliau, tuo labiau pati noriu improvizuoti, sugalvoti pagaminti kažką kitaip, ko dar nesu gaminusi".
Reikia vadovautis savo galva
Agnė sako, jog labiausiai jai patinka derinti saldžiarūgščius egzotinius skonius ir pasidalija viena iš savo improvizacijų.
"Sekmadienį, kai galėjau pusę dienos leisti virtuvėje, kepiau vištieną, marinuotą su mango čatniu ir sojų padažu. O kad ji dar būtų skanesnė sugalvojau pasidaryti apelsinų padažą."
Čia pat padiktuoja padažo receptą: "Pašildyti sviesto šaukštą, įpilti pusę stiklinės apelsinų sulčių, šlakelį citrinos sulčių, šaukštą šaltame vandenyje ištirpinto krakmolo, viską sumaišyti, įberti rudojo cukraus ir aitriosios paprikos miltelių, maišant kaitinti, kol sutirštės."
Vištieną kepa įprastai: apie valandą pamarinavusi, suvynioja į foliją, kepa orkaitėje apie 15 minučių 230 laipsnių temperatūroje. "Aukštoje temperatūroje trumpai kepant vištiena išlieka sultinga, tik baigiant kepti foliją atidengiu, kad viršus gražiai apkeptų", – pasidalija patirtimi.
Ar buvo atvejų, kad koks patiekalas nepavyktų?
"Buvo, – prisimena ir pasakoja, kaip nepavyko pagaminti "idealiai" laikantis recepto.
Kartą nusprendė pasigaminti patiekalą pagal garsųjį kulinarą Džeimį Oliverį, kuriuo labai žavisi.
"Gaminau jo citrininę vištieną su avokadais, žaliu padažu, su saldžiomis bulvėmis – visko prisipirkau, ko reikia, ideliai visko dėjau ir dariau, kaip recepte parašyta, o nebuvo skanu. Buvo ir per daug citrinos, ir per daug pipirų", – prisimena Agnė.
Šypsosi, jog visada geriau vadovautis savo galva, nuojauta, skoniu ir saiku.
"Per šventes, pavyzdžiui, visada norisi pagaminti kažką ypatingo, bet, manau, kad net tada nereikia stalų perkrauti – visur reikia saiko, ir ne maistas, nors jis mums labai svarbus, yra svarbiausias, o bendravimo džiaugsmas", – pabrėžia Agnė.
Pasiūlo ir dar vieną savo patiekalą.
Visada geriau vadovautis savo galva, nuojauta, skoniu ir saiku.
Reikės: 500 g vištienos filė, 150 g sūrio (mėgstantiems ryškesnį skonį siūlyčiau rinktis Čederio sūrį), 100 g džiovintų abrikosų, 1 kiaušinio, šiek tiek džiūvėsėlių apvoliojimui, žiupsnelio druskos, pipirų, "Provanso žolelių".
Pirmiausia ruošiame vištieną. Susipjaustome nedideliais kepsneliais, šiek tiek pamušame mėsą, apibarstome druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais ir paliekame šaldytuve pusvalandžiui, kad įsigertų skoniai.
Per tą laiką verdančiame vandenyje nuplikome abrikosus, kad suminkštėtų, sutarkuojame sūrį.
G aminame suktinukus. Ant paruošto vištienos pjausnio barstome sūrio, dedame 2–3 abrikosus (priklausomai nuo to, kokio dydžio kepsnelius pasidarėte). Susukame suktinuką. Kad geriau laikytųsi, galime perverti dantų krapštukais ar virtuviniais smeigtukais.
Paruoštus kepsnelius pirmiausia apvoliojame plaktame kiaušinyje, o paskui džiūvėsėliuose. Kiaušinio plakinys neleis mėsai kepant išdžiūti.
Paruoštus kepsnelius dedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepame orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.
Prie tokių suktinukų puikiai tiks kiniškas saldžiarūgštis pomidorų padažas. Suktinukus rekomenduoju patiekti su virtais ryžiais ir mėgstamomis salotomis. Jeigu mėgstate egzotišką skonį, šie suktinukai tikrai patiks!
Skanaus!