
Naujausios
Prieš Velykas – marginimo vašku pamokos
Praėjusią savaitę Pakruojo kultūros centre, pakruojiečiai pasikvietę svečių iš kitų rajonų ir Latvijos, mokėsi marginti kiaušinius vienu iš seniausių būdų – vašku.
Stanislava VIČAITĖ
stanislava@skrastas.lt
Marginimo vašku subtilybės
Kiaušinių marginimo vašku mokė senųjų amatų meistrė iš Kauno Sigita Grigaliūnienė. Kiekvienam išdalijusi priemones – po savadarbę krosnelę vaškui tirpinti, pieštuką su vinute viename jo gale, audinio skiautelę – moteris pradėjo pamoką.
Nepamiršo ir svarbiausio – kiaušinio. Vaškavimui, meistrės žodžiais, labiau tinka kaimiški, nes jų lukštai tvirtesni nei pirktinių. Ji patarė nepirkti prieš Velykas gerokai pabrangintų kiaušinių baltais lukštais.
„Spalva visiškai nesvarbu. Kiaušinis ir lieka kiaušiniu. Vienodai gražiai atrodys marginti tiek rudi, tiek balti. Tuo Jūs ir patys įsitikinsite“, – patirtimi dalijosi ponia Sigita, kiekvienam duodama po virtą kiaušinį.
Kiaušinius moteris sakė paverdanti penkias minutes ir, nukaitusi nuo ugnies, juos palieka puode per naktį.
„Kol krosnelėse tirpsta vaškas, delnuose šildome šaltą virtą kiaušinį. Dabar imame į rankas pieštuką, pasižymime kiaušinio galų centrus, pusiaują. Nardiname pieštuko su vinute galą į vašką ir piešiame juo pasirinktus ornamentus (jų pavyzdžiai irgi buvo išdalinti)“, – mokė meistrė, patardama, kokiu atstumu laikyti kiaušinį nuo krosnelės, tam, kad vaškas nespėtų sustingti ant vinutės, kol juo prisiliesime prie kiaušinio lukšto.
„Štai dėl ko toks marginimo būdas ne visiems pavyksta“ – atskleidžia paslaptį kiaušinių marginimo meistrė ir pabrėžia: vaškuoti kiaušiniai dažuose neverdami.
Pataria naudoti natūralius dažus
Vašku nutaškuoti kiaušiniai buvo panardinti į indą su dažais. Šiek tiek palaikius, ištraukiami, nuvalomas vaškas skudurėliu. Jo vietoje lieka dažų nepaliestas ornamentas.
Ponia Sigita aiškino, jog taip dažyti galima ir keliomis spalvomis. Tik pirma vaškuotus kiaušinius reikėtų dėti į šviesiausius dažus, po to vėl marginti vašku ir dėti į tamsesnius. Meistrė primena, kad prieš dedant margučius į tamsesnės spalvos dažus, vaško ornamentų nuvalyti nereikia.
Pamokos metu dėl patogumo ir laiko stokos naudoti sintetiniai dažai. Tačiau pati meistrė sakė pripažįstanti tik natūralius dažus – iš augalų, žievės, rūdžių. Jais reikėtų pasirūpinti gerokai anksčiau.
Norėdama kiaušinius nudažyti juodai, meistrė paima 100 gramų juodalksnių žievės ir užpila šiltu vandeniu. Prideda surūdijusių gelžgalių, įpila raugintų kopūstų sunkos ar raugintų barščių rūgšties ir pastato šiltai kokioms dviem savaitėms.
S. Grigaliūnienė pasakojo, jog vaškuotus kiaušinius merkia į taip paruoštus dažus ir parai palieka puode. Tada ištraukia, leidžia jiems nudžiūti ir nuima vašką. Kad margutis blizgėtų, nuvalo vilnoniu skudurėliu su trupučiu aliejaus.
Kaip išgaunamos spalvos
Jei kiaušiniai bus dažomi nemarginant jų vašku, reikia apie 100 gramų augalinės žaliavos susmulkinti ir užpilti litru–dviem lietaus vandens. Palaikyti pusvalandį, o paskui valandą–pusantros virinti ant mažos ugnies emaliuotame puode. Dar reikia įdėti šaukštelį sodos, po to nukošti.
Šiame nuovire virti kiaušinius (prieš virimą ant puodo dugno įdėti medinę lentelę su svareliu). Kad kiaušiniai tolygiai nusidažytų, įpilti acto ar citrinos rūgšties.
Ponia Sigita aiškino, jog geltonai dažo svogūnų lukštai, medetkos, ramunėlės, alksnio žirginiai, liepžiedžiai.
Žaliai – rugių želmenys, beržo lapai, dilgėlės, šalpusniai, o rudai – ąžuolo ar obels žievės nuoviras, svogūnų lukštai.
Mėlynai dažo rugiagėlės, juodai – dilgėlių šaknys, alksnio žievė, kankorėžiai.
Autorės nuotr.
VAŠKAVIMAS: Senųjų amatų meistrė Sigita Grigaliūnienė rodė, kaip marginti kiaušinius vašku.
REZULTATAS: Marginti kiaušinius vašku nėra lengva, tačiau rezultatas džiuginantis.