
Naujausios
Miestietė nutekėjo į kaimą
Ponia Rima po darbo mokyklos bibliotekoje mus priima savo sodyboje. Pasidžiaugia įteikta dovana, nes knyga "Natūropatija" – ne tik apie maistą, bet ir apie judėjimą, meditaciją, sveikatą.
"Bus įdomu skaityti, – sako šeimininkė. – Sveikatos visiems reikia."
Sodyboje gyvena ūkiškai, darbus pradeda anksti rytą – jau penktą valandą. Darbų abiem su vyru netrūksta iki pat vakaro.
"Viską patys stengiamės užsisauginti: ir daržovių, ir mėsos, ir melžiamas karves laikom", – pasakoja.
Ar mėgsta gaminti?
"Vienoms moterims gaminti valgius patinka, kitos yra priverstos, – sako konkurso laimėtoja. – Kai šeimą turi, stengiesi skaniai gaminti. Mes šeimoje keturi esame, dvi dukras turime. Tik puodai dabar daug mažesni – viena dukra jau ištekėjusi ir anūką turime, o kita – studentė, ji kas savaitgalį parvažiuoja."
Kai namuose dukros vieši, palepina jų mėgstamais valgiais.
Pati gaminti mokėsi ištekėjusi.
"Čia į marčias esu atėjusi iš Šiaulių, iš savo mamos kai ką esu perėmusi, bet visą tradiciją – iš anytos, – pasakoja. – Miesto ir kaimo valgių gamybos tradicijos skiriasi tuo, kad kaime viską gamini iš to, ką pats esi užauginęs. Valgom tą, ką turim, stengiamės, kuo mažiau pirkti. Aš ir duoną pati kepu."
Prie šventinio stalo – visa šeima
Belaukdama šv. Velykų šeima laikosi katalikiškų tradicijų. "Mes esam seno kirpimo ir pasninko laikomės, – sako ponia Roma. – Anyta buvo labai tikinti ir mus įpratino pasninko laikytis."
Visada šeimoje margučius margina. Dažniausiai kiaušinius dažo su svogūnų lukštais, o kartais su dukromis išbando ir pirktinius spalvotus dažus. Margina ir vašku – iš kolegės mokytojos mokėsi. Prisimena, jog jos močiutė, kilusi iš Bulėnų, Bubių seniūnijos, labai dailiai senoviškai mokėjo kiaušinius marginti vašku, merkdavo juos į alksnio žievės nuovirą su geležimi.
"Šv. Velykos ir šv. Kalėdos – didžiausios šeimos šventės, – pabrėžia ponia Roma. – Visi pas mus suvažiuoja – ir dabar laukiam ir jaunylės, ir dukros su šeima, atvažiuos ir vyro sesuo su šeima. Per Velykas visada kiaušinius ridename – ir suaugę, ir vaikai", – pasakoja.
Tik šį kartą šventinis stalas, jos žodžiais, bus "šiuolaikiškas": "Uošvis labai nori šašlykų – tad užraugsiu, o vyrai keps. Šašlykai šį kartą visus sujungs."
Pati ypač mėgsta gaminti desertus, kepti tortus. "Tada daugiau malonumo jaučiu, esu net lankiusi tortų puošybos kursus. Idėjų dabar pilnas internetas, mėgstu receptų visokius variantus išbandyti, kolektyve su kolegėmis pasidalijame, kas ką daro. Viena kitą pavaišiname."
"Topiniu" savo tortu vadina biskvitinį tortą. Sluoksniuoja biskvito lakštus keliais sluoksniais: vienas – iš sviesto, "Rududu" kremo ir riešutų, kitas – iš šokolado ištirpdyto su grietinėle, trečias – vien grietinėlės su cukraus pudra.
Velykų šventiniam stalui ponia Roma siūlo išbandyti jos šeimos mėgstamo deserto receptą.
Reikės: trijų pakelių skirtingų spalvų ir skonių želė (pavyzdžiui, persikų, braškių ir kivių), maskarponės sūrio 500 g indelio, 200 g grietinėlės (30 proc. riebumo), saldaus kondensuoto pieno (pusės indelio – maždaug 200 g), vienos citrinos sulčių ir trijų šaukštų želatinos.
Pasidaryti kiekvienos spalvos želė, sušaldyti, o paskui supjaustyti gabaliukais.
Išbrinkinti želatiną, užpylus vandeniu, pakaitinti, kad išsileistų.
Maskarponės sūrį, grietinėlę, kondensuotą pieną sumaišyti, įspausti citrinos sulčių (viską išmaišyti geriausia plaktuvu). Tada į tą masę supilti želatiną, sudėti želė gabaliukus, išmaišyti ir viską supilti į indą, kuriame desertas sustings.
Aš pilu į konditerinį žiedą, forma tuomet yra kaip torto. Labai gražu ir išsiima be jokių problemų.
Galima improvizuoti. Pavyzdžiui, maskarponės sūrį keisti jogurtu ar desertine varške. Ar vien su gietinėle daryti.
Galima sluoksniuotą desertą pasidaryti. Tada į žiedo apačią dedu konservuotų persikų gabaliukus, juos užpilu persikų želė. Kai sustingsta, ant želė sluoksnio pilu maskarponės, grietinėlės, kondensuoto pieno ir želatinos mišinį (be želė gabaliukų). Kai jis sustingsta, išverčiu iš žiedo: viršuje būna vaisiai, o apačioje – baltas sluoksnis.
Skanus ir gaivus desertas išeina abiem būdais.